L-am auzit pe preşedintele Traian Băsescu în urmă cu vreun an spunând că nu va mai apărea la TVR atâta vreme cât şef este Alexandru Sassu. Şi n-a apărut. Cum n-a mai fost Sassu şef, preşedintele a reînceput să apară la TVR. Pentru că şef a devenit omul preşedintelui. Până să-şi pună omul la TVR, domnul preşedinte îşi transmitea mesajele prin OTV, B1TV... nu am fost atent dacă nu a apărut şi la posturi de teleshopping. La fel, după ce preşedintele şi Sorin Ovidiu Vîntu şi-au declarat război total, nu a mai apărut la Realitatea. De ceva vreme de Realitatea se ocupă Sebastian Ghiţă/Asesoft/Emag şi chiar şi-a intrat în rol. Preşedintele a reapărut la RTV. Despre Antenă nu mă pronunţ. Acolo lucrurile sunt tulburi. Cred că tulburările vin din geneza trustului Intact aşa cum peste orice tip de serviciu secret pluteşte tot timpul un oarecare mister. E greu de spus când şi dacă va mai apărea preşedintele la vreo Antenă.
Instituţiile fundamentale plătite din banii poporului nu se pot supăra pe vreo instituţie de informare plătită din banii poporului. Nu au acest drept pentru că poporul trebuie să aibă parte de cea mai oficială, corectă şi curată informaţie. Preşedintele, alesul poporului, oricare este numele său şi din orice partid provine, nu se poate supăra pe televiziunea publică, nu are dreptul să facă asta în raport cu poporul. Sigur, multe n-avea voie să facă preşedintele nostru... dar nu o dată ne-am trezit cu acţiuni de genul „unde scrie că n-am voie?” Nu scrie; e de bun-simţ. Şi dacă altfel nu se poate, poate ne trebuie o lege care să-l oblige pe preşedinte ca în chestiunile care angajează ţara, mesajele să fie transmise în primul rând prin TVR. Există ceva de genul ăsta în lege însă e obligatoriu doar pentru TVR, nu şi pentru preşedinte. Dacă preşedintele ignoră televiziunea publică, înseamnă că îşi văduveşte poporul de o comunicare oficială la care poporul are dreptul. Pe domnul Băsescu nu l-au interesat toate aceste principii, nici bunul simţ, ci pur şi simplu a spus că nu mai are chef să apară la TVR şi n-a mai apărut, că legea nu-l obligă. Corect. Adică ce a avut de spus preşedintele am aflat pe tot felul de altfel de canale. Nu avem decât să-l urmărim pe preşedinte la teleshopping. Cine n-are bani să plătească cablu nu-l vede pe preşedinte, dar abonamentul la televiziunea publică este obligatoriu. Gheorghiţă din capătul ţării, şi el cetăţean român alegător, care n-are decât TVR, a aflat că preşedintele există şi a reapărut odată cu dispariţia domnului Sassu. Teoretic, domnul Traian Băsescu este şi preşedintele lui Gheorghiţă, practic, puţin îi pasă de Gheorghiţă, cel puţin din punct de vedere televizual.
Chiar şi-aşa, bine că a reapărut domnul preşedinte Traian Băsescu la TVR. Are de recuperat perioada de absenţă. Şi apare şi tot apare. Ultima apariţie, în interviu cu Adelin Petrişor, duminică 20 martie. Iată (apăsaţi play):
Ups! A crăpat transmisia! Mă rog, până acolo, mai sunt câteva lucruri de remarcat.
La ora 20 a început Telejurnalul. Şi am aşteptat, 5 minute, 10... 15... Credeam că au uitat de preşedinte. La minutul 19, de parcă era printre altele, Mihai Rădulescu ne-a anunţat că mergem la Cotroceni. Faţă în faţă, domnii Băsesu şi Adelin Petrişor, la o măsuţă, intim... totul cu o singură cameră... ciudată opţiune a producătorului dar, mă rog... gusturile nu se discută. Duminica... oamenii au zi liberă... operatorii, tehnicienii... iar la stat nu e ca la particular, dacă îi chemi în ziua liberă, îi plăteşti în plus! La particular, nu. Şi e criză, facem economie, deci totul cu o singură cameră chiar dacă e vorba de preşedinte.
Toate bune şi frumoase dar nu pentru mult timp. După câteva zeci de secunde apar dungi verzi...
şi după alte câteva secunde...
Negru... |
A murit francu'. Mă uitam şi nu-mi venea să cred. Am înţeles imediat, nu numai că au transmis cu o singură cameră, dar au avut şi o singură ţeavă de transmisie care când a picat... asta e. După dungile verzi apărute am bănuit că au folosit fibra optică. Şi Realitatea are fibră optică la Cotroceni. Las la o parte interviurile cu preşedintele, dar pentru transmisiile obişnuite, un report de la un CNSAS sau declaraţii la consultările preşedintelui cu partidele... de fiecare dată fibra optică NU este singura cale de transmisie ci doar una dintre ele. Adică folosim fibra optică dar mai avem şi un canal de satelit dacă nu chiar două pe care transmitem simultan sau alternativ astfel încât dacă pică o cale rămâne a doua sau chiar a treia. Aşa că nu pot să cred că duminică seara, în jurnalul de la ora 20, cât se poate de prime-time, televiziunea publică a României face un interviu în direct cu preşedintele patriei cu o singură cale şi fără rezervă, doar pe o fibră optică crăpată...!!! Aici, ori e sabotaj din partea oamenilor preşedintelui, ori oamenii preşedintelui de la TVR sunt atât de incompetenţi, în frunte cu şeful instituţiei pus de domnul preşedinte Băsescu, încât nici măcar la apariţiile preşedintelui nu sunt capabili să-şi facă treaba. Nu spun că domnul Lăzescu trebuie să se priceapă la transmisiunile în direct dar ar trebui măcar să ştie să-şi plătească nişte consilieri care să fie profesionişti în televiziune, astfel încât apariţiile preşedintelui să fie în regulă.
Transmisia s-a reluat după fix 15 minute, la 20.36.
Numai că de data asta Adelin nu se mai auzea de la lavaliera sa ci de la a preşedintelui. Tot cu o cameră, astfel încât pe reporter nu l-am văzut în cea mai mare parte a interviului. În concluzie, o transmisie demnă de cercul de televiziune de la casa pionierilor şi şoimilor patriei. TVR, ca televiziune publică, plătită din banii poporului, nu a oferit nici o explicaţie, alta decât defecţiunea tehnică. Adică de vină e viaţa, destinul!
După câteva zile, acelaşi preşedinte Băsescu a acordat un interviu RealităţiiTV, post la care n-a mai apărut de ceva vreme. Numai că RealitateaTV nefiind un post plătit de popor, preşedintele poate să apară aici sau nu, cînd are chef. Interviul a avut loc tot la Cotroceni unde condiţiile transmisiunii sunt aceleaşi pentru toate televiziunile. Nu numai că transmisia nu s-a întrerupt, dar s-a făcut cu trei camere, câte una pentru fiecare prim-plan şi una de plan general, cu sunet profesional în care se auzeau la fel de bine atât reporterul cât şi preşedintele.
Şi RTV are păcatele ei, momentele ei în care trece pe la cercul de televiziune de la casa pionierilor. Adelin Petrişor ştie asta foarte bine, a lucrat la RTV. Numai că atunci când miza e mare, măcar atunci, lucrurile sunt făcute ca la carte. Nu vreau să reiasă de aici profesionalismul RTV faţă de amatorismul TVR, sunt şi la RTV impostori. Dar în vreme ce la RTV banii sunt ai patronului (mă rog, ai unuia dintre ei), la TVR banii sunt publici, adică şi ai mei, şi ai tăi, cel ce citeşti acum acest articol. Una e când se întrerupe transmisia cu reporterul de la DNA, alta e când e vorba de preşedintele ţării la o oră de maximă audienţă.
Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, vreau să dau ca exemplu câteva detalii de producţie din două transmisiuni extrem de importante pentru noi toţi, e vorba de confruntările televizate dintre candidaţii la preşedinţie care au avut loc la Palatul Parlamentului, prima cu domnii Băsescu, Geoană şi Antonescu, a doua, cum se ştie, cu domnii Băsescu şi Geoană înaintea realegerii domnului Băsescu. S-au prescris, aşa că nu dezvălui secrete de serviciu.
Am fost uimit să aflu, cu o zi înainte de prima dezbatere, seara târziu, că a doua zi trebuia să merg la Parlament pentru întâlnirea cu reprezentanţii televiziunilor în vederea stabilirii detaliilor primei confruntări care era prevăzută pentru seara aceleiaşi zile. Am sunat-o pe domana „Sacâz” de la Institutul pentru Politici Publice, aşa-zisul organizator al confruntării, o doamnă pentru care ora 11 era rezonabilă astfel încât până seara să instalăm aparatura (în nouă ore; în treacăt fie spus, într-o ţară în care lucrurile astea se fac de vreo 60 de ani, SUA, detaliile unei astfel de transmisii se cunosc cu cel puţin două săptămâni înainte). Eram îngrozit pentru că 1. doamna cu pricina stabilea ore fără să aibă habar ce efort tehnic presupune o astfel de transmisie iar 2. pentru că reprezentanţii partidelor aveau pe lângă ei consilieri tembeli care negociau doar din punct de vedere politic, tuturor scăpându-le din vedere că pentru candidaţi cel mai important era ce urma să vadă poporul la televizor şi nu orgoliile lor de culise (cu o excepţie, o voi descrie la final). Peste aceste două uimiri ale mele am fost şocat când directorul meu m-a anunţat că TVR nu va participa la transmisie ci va prelua semnalul de la Realitatea. Nu înţelegeam cum, cu atâta uşurinţă, televiziunea publică, prima responsabilă în faţa poporului, renunţa la a realiza transmisia şi prelua semnalul de la un post privat care nu avea nici o obligaţie. Astfel, TVR era obligată să difuzeze publicitatea când o difuza Realitatea, dacă RTV decidea să întrerupă transmisia la un moment dat (prin absurd, vorbind) şi să difuzeze desene animate, TVR nu avea altceva de făcut decât să întrerupă, dacă RTV avea probleme tehnice asta se vedea şi pe TVR... ş.a.m.d. E drept, şef la TVR era încă domnul Sassu, dar nu cred că astfel de momente mai au vreo legătură cu şeful ci doar cu inconştienţa. Era în joc votul pentru preşedinte, cine conducea ţara în următorii cinci ani... şi asta s-a întâmplat şi înainte de turul I, şi înainte de turul II. Incredibil, nu? Adică între Antena3 (care nu a arătat nici o clipă cine le punea întrebările candidaţilor pentru că moderator era Turcescu, pe vremea aia încă la RTV) şi TVR (care a luat semnalul de la RTV) diferenţa de penibil era doar de penibil "calitativ", altfel, amatorismul TVR-ului şi al Antenei 3, cu un plus de iresponsabilitate pentru TVR, mi se pare de necrezut. Şi totuşi, aşa a fost. La turul II Realitatea a dat semnal tuturor, gratis, şi televiziunii de la Dâlga, şi Televiziunii Române din Dorobanţi. Asta, în vreme ce RTV a avut la respectiva dezbatere nu mai puţin de 18 camere şi trei canale de satelit, simultan.
Am fost uimit să aflu, cu o zi înainte de prima dezbatere, seara târziu, că a doua zi trebuia să merg la Parlament pentru întâlnirea cu reprezentanţii televiziunilor în vederea stabilirii detaliilor primei confruntări care era prevăzută pentru seara aceleiaşi zile. Am sunat-o pe domana „Sacâz” de la Institutul pentru Politici Publice, aşa-zisul organizator al confruntării, o doamnă pentru care ora 11 era rezonabilă astfel încât până seara să instalăm aparatura (în nouă ore; în treacăt fie spus, într-o ţară în care lucrurile astea se fac de vreo 60 de ani, SUA, detaliile unei astfel de transmisii se cunosc cu cel puţin două săptămâni înainte). Eram îngrozit pentru că 1. doamna cu pricina stabilea ore fără să aibă habar ce efort tehnic presupune o astfel de transmisie iar 2. pentru că reprezentanţii partidelor aveau pe lângă ei consilieri tembeli care negociau doar din punct de vedere politic, tuturor scăpându-le din vedere că pentru candidaţi cel mai important era ce urma să vadă poporul la televizor şi nu orgoliile lor de culise (cu o excepţie, o voi descrie la final). Peste aceste două uimiri ale mele am fost şocat când directorul meu m-a anunţat că TVR nu va participa la transmisie ci va prelua semnalul de la Realitatea. Nu înţelegeam cum, cu atâta uşurinţă, televiziunea publică, prima responsabilă în faţa poporului, renunţa la a realiza transmisia şi prelua semnalul de la un post privat care nu avea nici o obligaţie. Astfel, TVR era obligată să difuzeze publicitatea când o difuza Realitatea, dacă RTV decidea să întrerupă transmisia la un moment dat (prin absurd, vorbind) şi să difuzeze desene animate, TVR nu avea altceva de făcut decât să întrerupă, dacă RTV avea probleme tehnice asta se vedea şi pe TVR... ş.a.m.d. E drept, şef la TVR era încă domnul Sassu, dar nu cred că astfel de momente mai au vreo legătură cu şeful ci doar cu inconştienţa. Era în joc votul pentru preşedinte, cine conducea ţara în următorii cinci ani... şi asta s-a întâmplat şi înainte de turul I, şi înainte de turul II. Incredibil, nu? Adică între Antena3 (care nu a arătat nici o clipă cine le punea întrebările candidaţilor pentru că moderator era Turcescu, pe vremea aia încă la RTV) şi TVR (care a luat semnalul de la RTV) diferenţa de penibil era doar de penibil "calitativ", altfel, amatorismul TVR-ului şi al Antenei 3, cu un plus de iresponsabilitate pentru TVR, mi se pare de necrezut. Şi totuşi, aşa a fost. La turul II Realitatea a dat semnal tuturor, gratis, şi televiziunii de la Dâlga, şi Televiziunii Române din Dorobanţi. Asta, în vreme ce RTV a avut la respectiva dezbatere nu mai puţin de 18 camere şi trei canale de satelit, simultan.
Acum, fraţilor de la TVR, data viitoare sper să vă fie învăţătură de meserie şi în afară de fibra optică (instalată la Cotroceni cu aprobarea STS) să mai aveţi un circuit sau două de rezervă pe care să ajungă semnalul la mama acasă. Pe vremea inginerilor Stanciu (nu ştiu ce vârstă mai are)şi Băcăuanu (şi el pensionar, sper) treburile astea se cunoşteau şi aşa ceva, la un asemenea nivel, nu se întâmpla (întrebaţi-l pe ing. Petrică Paşca, de ex.). Dacă mai avem un pic de repect faţă de meserie şi faţă de noi înşine, nu contează cine e preşedintele, oricum îl cheamă, e preşedintele ţării ăsteia, a noastră, aşa de cacao cum e ea.
Iar domnule Lăzescu, dacă aveţi vreo obligaţie să ţineţi consilieri incompetenţi pe bani publici, băieţi sau fete care au lipit afişe la partid, angajaţi măcar şi unul competent care să verifice cum se fac lucrurile şi să vă raporteze.
Nu am pus în discuţie prestaţia jurnalistică ci doar probleme de producţie de televiziune. În final, cred că există un echilibru în toate.
Victimă: preşedintele Băsescu.
PS-1.Scriu atât de mult despre TVR pentru că la televiziune mă pricep. Simt cum îmi sunt luaţi banii din buzunar. Mulţi-puţini, sunt banii mei. Dacă mă pricepeam la medicină scriam despre Ministerul Sănătăţii iar dacă mă pricepeam la spionaj, probabil, despre SIE. No offence.
2. La confruntările televizate pentru prezidenţiale, singura echipă de campanie interesată de ce se vede în spatele reprezentantului său, a fost echipa PD-L-ului, sau a lui Băsescu mai pe scurt, reprezentată prin Ştefan Lungu. Ei au venit în carul de transmisie să se uite pe monitoare. Ceilalţi, PSD şi PNL... Dumnezeu cu mila.
2. La confruntările televizate pentru prezidenţiale, singura echipă de campanie interesată de ce se vede în spatele reprezentantului său, a fost echipa PD-L-ului, sau a lui Băsescu mai pe scurt, reprezentată prin Ştefan Lungu. Ei au venit în carul de transmisie să se uite pe monitoare. Ceilalţi, PSD şi PNL... Dumnezeu cu mila.
7 comentarii:
si daca te pricepeai cat de cat la engleza, scriai offence ;)
Aveţi dreptate, Anonim. Am corectat. Mulţumesc.
Ei lasati sa nu ne mai ridicam in slavi propriul job (sa lasam sa ne laude altii). Un interviu realizat intradevar profesionist ce merita vazut si analizat fiecare frame : interviul lui Piers Morgan cu Oprah Winfrey la cnn(sa vezi acolo cadre si miscari de camera, mai ales cea de pe general) si apoi sa ne laudam cu ce facem. Noi nu prea stim decat sa ne raportam la concurenta, la cate camere avem si cat mai multe live-uri (chiar daca de multe ori nu spun nimica acestea din punct de vedere al imaginii). Si apropos ca nu ma pot abtine sa ne uitam si sa analizam imaginile din timpul interviului pe un ecran mai mare (de la 94 cm in sus) si sa vezi unde era scharf-ul lui Catalin (undeva pe fundal) nu mai vorbesc ca unora cred ca le-ar fi placut ca fundalul sa fie in non scharf (aici iar facand o paralela cu interviul cu Oprah) si poate o sa zici la final da dar noi nu suntem remunerati ca ei, nu avem scule ca ei .... si mai amintim ca noi ca sa fim siguri ca nu avem probleme suntem unori instare sa trimitem toate resursele postului la un astfel de interviu !
Mare chestie! O fi crapat TSG-ul din car si au ramas fara referinta. Se intampla oricui. Au bagat apoi o camera si un microfon direct in DSNG zi asta a fost tot. Mai bine sa radem de Reatitatea care are emisia pe satelit la rezolutie 544x576 si asta de ani buni. Mai baieti mai PAL inseamna 720x576 asa emit toti :)
Anonim... Îmi pare rău pentru demonstraţia ta lipsită de patetism dar nu eu am facut interviul lui Striblea cu preşedintele... Nu am nicio legătură cu faptul. În plus, nu spun decât că e o treabă decentă făcută de un post privat faţă de o treabă de casa pionierilor făcută de postul public şi pe banii tăi. Atât.
Stimate dle Bugnar, citind postarea de sambata aveam mari indoieli cu privire la moralitatea dvs. avand in vedere ca ati ramas in Realitatea TV si in ultimi trei ani cand nu mai are rost sa spun ce a devenit postul ca stie toata lumea cu mai mult de doi neuroni si care isi poate forma singura parerile si nu asteapta "lumina" de la tot felul de mercenari naimiti insa dupa cel de azi mi-am dat seama ca nu sunteti cu nimic diferit de vuvuzele Cretulescu, Chiriac, Striblea, Soviani, Danca, Dragotescu etc. sau de cele de trista amintire Oana Stancu, Ursu sau Razvan Dumitrescu. Stiu ca 90% sau mai mult din resursele finaciare din media sunt la Vantu/Ghita, Voiculescu si acolitii si mai stiu ca ratele sunt mari la banca si va inteleg dar sa mai si pozati in disidenti din interior sau deontologi sau si mai rau jurnalisti e cale lunga. Incercati cel putin sa mimati bunul simt.
Domnule Mihai... Îmi cer scuze, dar abia acum am observat comentariul d-voastră. L-aţi postat la un articol mai vechi drept răspuns la un articol mai nou... Dar chiar şi cu întârziere, vă răspund: nimeni nu m-a obligat vreodată să public ceva. Tot ceea ce găsiţi semnat de mine, aici sau aiurea, sunt numai şi numai poziţii în care cred, cu riscul greşelii. Sunt surprins de uşurinţa pe care o aveţi când aruncaţi cu noroi şi totodată sunt mâhnit de neputinţa, ca să nu spun impotenţa articulării măcar a unei jumătăţi de idei constructive. Dar chiar şi doar pentru noroi, vă mulţumesc. Mult succes!
Trimiteți un comentariu