"Nu mor caii când vor câinii..." aşa zicea Bunicu' lu' Rici

joi, 10 februarie 2011

(episodul trei) AM AVUT O MAŞINĂ; N-O MAI AM

Până aici am văzut cum din disperarea guvernului ţarii mele de a scoate bani din orice, eu şi alţi cetăţeni, deşi nu am plecat din ţara noastră cu totul aşa cum ne-a spus preşedintele nostru, încercăm, totuşi, să ne păstrăm unele bunuri plătindu-le bulgarilor taxe mai mici decât să plătim către statul nostru taxe aberante (pe care, oricum, nu le putem plăti).
Altfel spus, logica este următoarea : am o maşină mare, cu motor mare şi consum mare. Boc (nu el personal, n-am nimic cu săracul om, aşa, ca simbol al Guvernului voi spune de acum încolo Boc), ei bine, Boc, spune: ai maşină mare ? (veche şi ieftină, da) eşti şmecher de România? (de Andreea Creţulescu şi Eugen Chelemen) atunci na de plăteşte sume pe care nu le vei putea plăti niciodată că n-ai de unde! Bun. Păi, dom'le, plătesc, dar nu pot cât îmi ceri că n-am... Şi-aşa, cum spuneai, maşina mea consumă mult (trebuie să merg cu pompa după mine), nu plec cu ea decât când pun rulota, deci rar, iar 80% din preţul benzinei se duce la stat, iar benzina ai făcut-o aproape mai scumpă decât în Germania, cu taxele ce ai? Că noi n-avem salarii nemţeşti! Nu vrei să mă laşi să merg cu ea, plătesc benzina 5 lei, asta e, dau şi taxe, dar nu vrei omeneşti, atât cât pot să dau? Nu e mai bine să iei banii ăştia decât să-i dau la bulgari? Nu, ori îmi dai cât nu poţi, ori nimic! Dacă nu poţi să plăteşti cât îţi cer n-ai decât să nu mai mergi cu maşina dacă n-ai bani şi nici statul nu mai ia nimic. Clar, nu te înţelegi cu Boc! Aşa că mergem mai departe, în Bulgaria.

Am ajuns la RAR-ul de la Ruse. Omul cu lentila de ochelari din capătul tijei de metal n-a găsit seria motorului. În faţa mea, Mitsubishi a intrat pe rampă, fără Bogdan. A intrat pe o parte, a ieşit pe alta. După un timp la fel s-a întâmplat şi cu maşina mea. Fără mine. Au găsit seria de caroserie şi acum fac actele. Dar durează până la 3 ne-a informat Hawi, deci totul era sub control. A apărut Partenerul care ne-a spus să scoatem numerele româneşti, fireşte, ne-a spus în bulgăreşte, Hawi ne-a tradus. Acum nu mai aveam nici acte, nici numere, nimic. Maşinile care urmau să primească noile numere stăteau aliniate de cealaltă parte a clădirii cu rampe. Toate, fără numere, în aşteptarea numerelor noi. Dincolo de această parcare era un gard de sârmă iar dincolo de gard, tot felul de maşini, cu numere bulgăreşti sau nu, majoritatea Lada, Moskvici... maşini comuniste care zăceau nu se ştie de când. Văzându-le, mi-am amintit cum prin anii '90 am avut ideea să fac o colecţie de maşini fabricate în ţările comuniste dar n-am făcut-o niciodată. Aici, la RAR-ul de la Ruse, parcă bulgarii asta au făcut, colecţia mea. L-am întrebat pe Hawi Ce-i cu astea? / Ce să fie? Nu le revendică nimeni, au ajuns aici prin tot felul de împrejurări. Poate că într-o zi le vor duce la fiare vechi. Acolo ajunge colecţia mea...

Hai să mergem să mâncăm ceva, poate nu durează până la 3 dar avem tot timpul. Încuiaţi maşinile şi să mergem ne-a spus Hawi. După câţiva paşi am ajuns la un fel de birt, curăţel, unde aveau ciorbă de burtă, ciorbă de pui, fasole iahnie cu chiftele, sucuri şi cafele. Am luat de mâncare şi spre surprinderea mea mâncarea era foarte bună şi deloc scumpă. A plătit Hawi, din partea casei! Birtul, vreo zece mese cu totul, era plin de români. La toaletă taxă, juma' de leva. Ai dreacului bulgari, tot să-ţi mai ia un ban şi la wc! a observat Geppetto. Păi tot din cauza românilor răspunde Hawi, informat, pentru că veneau aici la wc şi nu consumau nimic, în plus, mai lăsau şi mizerie. Corect, în gândul meu, şi eu aş fi pus taxă dar scriam pe perete pentru români. Bulgarii n-au scris.

La masă.
Bogdan către Hawi: auzi mă, dar dacă am un accident în România sau oriunde în Europa, am vreo problemă? Hawi: Nu, n-ai nicio problemă. Ai asigurare aşa cum ai avut şi până acum, valabilă peste tot, doar că e plătită în Bulgaria. Trebuie să ai grijă ca numărul din spate să nu fie afectat. / Cum mă numărul din spate? / Orice-ar fi, numărul din spate trebuie să rămână întreg. Îţi dă o gaură în caroserie şi ţi-l prinde cu un nit. Nitul ăla are o serie. Dacă l-ai pierdut eşti pa. E ca şi când maşina nu e înmatriculată, trebuie să o înmatriculezi din nou, cu alt număr, cu altă revizie, altă asigurare, iei totul de la cap. / Cum mă, dacă mă loveşte unul în spate şi-mi buleşte numărul? / Iei totul de la început. / Mă, tu eşti cu capul? De ce? Doar că s-a bulit numărul din spate? / Da. / Doamne Dumnezeule… incredibil! / Deh, aşa e la bulgari. M-am băgat şi eu în vorbă, să fac pe deşteptul acum abia înţeleg de ce le spune bulgăroi cu ceafa groasă… Mă rog… am mai văzut de-astea… La Chişinău, de exemplu, dacă ai parcat neregulamentar nu e ca la noi să vină o firmă de şmenari să-ţi ia maşina pe sus; vine poliţia şi-ţi ia numerele. Fără numere nu mai poţi să circuli şi-atunci mergi la poliţie şi ca să-ţi dea numerele, plăteşti. Le iei, te-ntorci la maşină, ţi le pui la loc şi a doua oară nu mai parchezi aiurea. Geppetto: şi dacă le prinzi să nu le poată desface? La întrebarea asta, recunosc, nu eram pregătit... dar m-a salvat logica lui Bogdan ţi le smulg, probabil, şi e mai nasol, aşa că mai bine le prinzi finuţ, să se desfacă uşor hă! hă! hă! (râs de Băsescu). Aveam şi eu o curiozitate dacă o să vreau, să zicem, să-mi înscriu din nou maşina în România, pot s-o fac? Hawi, informat Da, poţi, fireşte, doar că trebuie să plăteşti taxa de primă înmatriculare care pentru maşina ta e vreo 5/6000 de euro. Mişto, în gândul meu... Boc ! Nu mai vezi de la mine nici un ban pe maşina asta, niciodată!

Aşa a trecut vremea până pe la 1 când ne-am întors la maşini. Doi bulgari de la RAR, unul cu numere şi nituri înseriate, celălalt cu o bormaşină, se plimbau de la o maşină la alta şi puneau numere. Nu ştiu de ce, maşinile noastre au fost printre ultimele dar bulgarii nu au venit în parcare ci am mers cu maşinile pe rampă. Mi-a venit şi mie rândul, Hawi mi-a spus mergi cu maşina pe rampă, opreşti motorul şi nu cobori. Aşa am făcut de parcă dacă era să cobor stricam tot şmenul. Într-adevăr, pe lângă maşină erau doi bulgari şi Partenerul. El era pe rampă doar la maşinile lui, adică la mine şi la Bogdan. Nu cred c-a durat trei minute şi am pornit din nou motorul, am dat cu spatele şi am ieşit cu numere bulgăreşti. Gata. Aveam maşina înmatriculată în Bulgaria.

Ne-am întors în parcarea de vis-a-vis de RAR, unde oprisem dimineaţă. Cu mine în maşină era Hawi. Ne-am socotit, mi-a dat actele unei maşini înmatriculată în Bulgaria, pe o firmă de la Ruse, cu asigurarea şi revizia plătite până-n 2012, cu un contract prin care oricând pot să-mi cumpăr maşina de la firma bulgărească, cu talon, cu carte de identitate, cu o delegaţie prin care firma mi-a dat propria maşină să o conduc peste tot prin lume, cu impozitul plătit la bulgari... Toate bune şi frumoase numai că maşina mea înmatriculată în România nu mai exista şi nu ştiam dacă vreodată poliţia româna va afla asta. Le comunică bulgarii în următoarele trei lui m-a liniştit Hawi. Bun, şi cu impozitul cum fac? Durerea, pentru mine, de la asta a pornit. Nici o problemă, ai aici contractul prin care ne-ai vândut maşina, mergi la Fisc, îl arăţi şi te radiază. La revedere/la revedere, ne vedem peste un an pentru revizie şi asigurare (o să fie mai ieftin că nu mai e înmatriculare).

Ţiganul care vindea parfumuri de dimineaţă era tot acolo, mă căuta din priviri dar nu mai avea Chanel. Am întors capul, a plecat, n-a insistat. Am pornit spre ieşirea din parcare şi am trecut pe lângă blonda şmenară/ţepară, concurenţa lui Hawi; lângă Suzuki cu numere bulgăreşti, alături de amicul ei cu pantofi de lac, discutau cu stăpânul maşinii, un băiat brunet şi solid, dus pe la sală şi prin Italia-Spania-Germania, perfectau afacerea.

Pe drum spre podul prieteniei mă simţeam de tot căcatul. Mă gândeam în ce hal am ajuns, cât de idioţi suntem şi cum ne umilim singuri pentru că avem nişte guvernanţi imbecili, incapabili să-şi înţeleagă poporul, incapabili să se înţeleagă pe ei, incapabili să înţeleagă pe ce lume sunt. Cum eu şi alte mii de români am ajuns să mergem la bulgari şi să aşteptăm la nenea ăla cu lentila de ochelari în vârful tijei care-şi slobozea mucii pe ciment şi la partenerul bulgar... doar pentru că nişte cretini ajunşi la putere ne obligă la măgării. Sigur, aveam de ales între a da foc maşinii sau a o înmatricula la bulgari. Îmi părea rău dar totodată mă gândeam că două mii şi ceva de euro pe an n-o să am niciodată să dau statului român, aşa că asta e, ne merităm soarta. Nu cred că cei câteva mii de români care au trecut şi ei podul prieteniei la întoarcerea de la Ruse cu maşinile înmatriculate în Bulgaria, nu cred că au avut sentimentul meu de umilinţă dar cu siguranţă Boc a sughiţat la înjurăturile lor. În plus, aseară l-am văzut la ştiri (la Pro) pe ministrul Nemirschi spunând că încă nu ştie cum va face dar îi va obliga pe românii care şi-au înmatriculat maşinile în Bulgaria să plătească şi statului român. E clar, guvernanţii noştri sunt puşi să ne extermine mai ceva decât şi-ar dori alţii să o facă. Fraţilor, încercaţi cu cianură în apa de la robinet, poate vă iese!

În noaptea următoare înmatriculării maşinii în Bulgaria am dormit prost. Mai mult n-am dormit. Mi-a fost teamă că am rămas, cel puţin în acte, cu maşina înmatriculată la Bucureşti şi nici de la Fisc nu pot să o scot. Acte româneşti nu mai am. De fapt, nu mai am maşină. La 5 dimineaţa am mers la fereastră să văd dacă mai e în faţa blocului. Era. Am fost la Fisc să mă interesez; am de plătit peste 4000 de lei impozit pe 2010 (de la 1 iulie s-a dublat) şi peste 6000 pe anul ăsta, dacă maşina ar mai fi fost înmatriculată la noi... Când îmi voi plăti toate datoriile pe anul trecut o voi putea radia. Până atunci nu, apare că am maşină. Chiar dacă arăt că am vându-o de ziua lui Ceauşescu, nu conteatză. Adică plătesc pentru o maşină pe care n-o mai am. M-am scos.

Boc, dă-mi voie să-ţi dau un sfat care te-ar mai spăla de prostie; ieşi seara la televizor, să te dea şi Realitatea şi Antena în direct, cere-ţi scuze pentru aberaţiile de taxe/impozite auto pe care le-ai pus, spune-le românilor care şi-au înmatriculat maşinile în Bulgaria că pot să şi le înmatriculeze din nou la noi, gratis, şi anunţă micşorarea impozitelor auto astfel încât să le putem plăti! Ţara va avea mai mult de câştigat, crede-mă. Îţi promit că voi fi primul care îmi răs-cumpăr maşina de la bulgari! Ăăă? Te bagi?

[sfârşit]

9 comentarii:

Anonim spunea...

Misto! Poate citesc Boc, Boagiu si Nemirschi si isi dau seama de cit sunt de aberanti!

Dan Andrei spunea...

Conditia ca sa inteleaga este sa citeasca. Daca citesc oare vor intelege ? Indoi-ma-s.

abdullah spunea...

1.daca ai un accident unde iti repari masina daca asigurarea e facuta de o firma bulgareasca? in bulgaria?
2. tu de fapt nu mai esti proprietar daca am inteles. masina e proprietatea unei firme care iti da dreptul sa o folosesti oriunde in lume. daca masina iti e sparta/furata politia romana investigheaza cazul sau cer ca firma care e proprietara de drept sa faca o cerere in acest sens?

GABRIEL BUGNAR spunea...

salutari! 1.asigurarea nu e casco, la o masina de 14 ani nu+ti mai face nimeni. e RCA. daca ai accident si nu e din vina ta, o repari pe asigurarea celui care te-a accidentat. daca e vina ta, o repari pe banii tai si firma blugareasca ii plateste celuilalt. 2.masina e proprietatea firmei care ti-a dat-o in folosinta. daca e sparta/furata, pe baza delegatiei/imputernicirii pe care o ai, poti sa ceri investigatia. povestea renteaza pt masini vechi cu taxe aberante. daca ai o masina din 2011 fireste ca nu are sens sa o inmatriculezi la Ruse...

splr spunea...

Mi-au placut toate posturile. Ai prezentat foarte bine si cel mai detaliat din ce am citit pana acum cum se intampla lucrurile la inmatriculari in Bulgaria. Ai un stil de scris fain, zic io. Eu iti recomand sa continui scrisul pe blog.

Monica spunea...

Păi de ce să-i pese Bocului de câştigul ţării când se poartă prosperitatea în buzunarul personal?
De un singur lucru m-aş teme, circulând cu număr de la sud de Dunăre: şi dacă ceafa mi se face din ce în ce mai lată?

GABRIEL BUGNAR spunea...

sprl:scriu din amuzament. ma gindeam ce-ar fi daca lumea ar afla ca toata povestea cu inamtricularea in Bulgaria e o inventie?
monica:mi-am pus si eu intrebarea si chiar de citeva zile am senzatia ca mi se ingroasa ceafa drept pentru care merg doar cu transportul in comun.

syntetic spunea...

Foarte frumos si interesant serialul cu inmatricularea! Oamenii obisnuiti "nu intelege" maretul plan al Guvernului Boc-Poc de a moderniza Rromania. Asta e! Suntem prosti, noroc ca suntem condusi de oameni "destepti"!

GABRIEL BUGNAR spunea...

Syntetic: multumesc pentru aprecieri. probabil ca avem guvernul pe care il meritam. bine ca toate au un sfirsit pe lumea asta, deci si guvernul boc.

Totalul afișărilor de pagină

Persoane interesate

Faceți căutări pe acest blog